Váš zasloužený start-up

Podařilo se. nemáte dluhy, máte sice možná malý, ale stabilní příjem. Udělali jste spoustu ústupků, utáhli všechny kohoutky. Uskromnili jste se v čem jen šlo. Pracujete, ale práce nic moc. To není stav, který by vás dlouhodobě uspokojoval.
Toto je okamžik, k němuž jste se upínali, když jste bojovali o holou existenci. Vychutnejte si to. Ještě chvíli vydržte a dejte si čas na přemýšlení. Berte to jako znovuzrození. Redivus - znovu oživený.

Jak naložit s dalšími roky, které máte nyní k dispozici? Budu dělat totéž, co jsem dělal dřív? Bavilo mě to? Jaké byly příčiny té krize, která mi dala tolik zabrat - teď je čas (teď ten správný) nemilosrdně se vrátit zpět v čase. V době, kdy vámi zmítal strach o budoucnost, to byl jen paralyzující stresor. Teď už si můžete bez obalu přiznat, kde byla chyba. Je zbytečné se na sebe zlobit, ale nesmíte ji zopakovat. Už nikdy.

Roztáhněte křídla a vyhřívejte se na sluníčku. Sněte a pak své sny podrobte kritice. Hledejte skulinu, kde se sen stává realitou. Spočítejte si, co je opravdu nutné pro jeho realizaci. Zjednodušujte, jděte k podstatě. Zpravidla jednoduché věci fungují nejlépe. Udělejte si plán - krok za krokem. A buďte spokojení, protože už teď jste vyhráli. Když budete spokojení vy, budou spolu s vámi i vaši blízcí. A držte si krytá záda. Až to půjde, začněte budovat finančí rezervu. Bude se Vám hodit.

Nenechte se spoutat pocitem nepostačivosti proto, že jste spadli do tak vážných problémů. Stává se to totiž. Když je člověk konfrontován s tvrdou realitou, že ne všechno se podaří a že i poctivá snaha může skončit fiaskem, změní ho to. Je to podobné, jako když malé dítě poprvé spadne z kola. Strach, aby se to znovu nestalo, vás může ochromovat. Nevěříte si tak jako kdysi. Ano, to bezbřehé (a druhdy naprosto neopodstatněné) sebevědomí mladistvých, to je pryč. Nevadí. Máte přece nyní mnohem solidnější základ. Odvážný není ten, kdo bezhlavě skáče do nebezpečí, když si ho ani v plné šíři neuvědomuje. Vy teď už víte, jaká jsou rizika a jaké mohou mít důsledky. Víte, jak rizika oslabit na únosnou míru. Určitě budete obezřetnější, ale to neznamená ustrašenost. Dokázali jste přežít vlastní pád a to je obrovský a věrohodný důvod k sebedůvěře.